Przejdź na stronę główną Interia.pl

Rosół z kurczaka i wołowiny

Nie tylko na niedzielny obiad.

Składniki dla: 8

Składniki

  • 1 kurczak
  • 25 dag szpondru
  • 8 marchwi
  • 3 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 5 listków laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz, koperek


1. Warzywa umyć, obrać, opłukać. Cebule przekroić i opalić nad ogniem. Mięso opłukać.

Reklama

2. Do dużego garnka włożyć warzywa i mięso. Wlać 3 l zimnej wody, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i 1/2 łyżki soli. Garnek postawić na ogniu, zagotować, zebrać łyżką pianę, która wytworzy się na powierzchni. Zmniejszyć płomień, garnek przykryć pokrywką, gotować minimum 60 min.

3. Gdy mięso będzie miękkie, rosół jest gotowy. Mięso wyjąć, pokroić na porcje włożyć do każdego talerza. Marchew wyłowić, pokroić w ozdobne plasterki, wrzucić z powrotem do rosołu. Podawać gorący z kluskami, posypać koperkiem.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje