Reklama

Reklama

Rosół wołowy z fasolą i farfelkami

W jaki sposób przyrządzić tradycyjny, żydowski rosół wołowy z fasolą i farfelkami? Polecamy prosty, autorski przepis Ewy Wachowicz.

Składniki

  • 1½ kg wołowiny
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • pęczek lubczyku
  • sól
  • pieprz

Składniki do podania

  • farfelki
  • biała fasola
  • natka pietruszki

Składniki na farfelki

  • ½ kg mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki wody

Przepis pochodzi z 311. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć i ugotować do miękkości. Odcedzić.

Mięso, warzywa i opaloną nad płomieniem cebulę przełożyć do garnka, dodać przyprawy, zalać zimną wodą (ok. 1 ½ l) i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 2 godziny.

Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso, marchewki i pietruszkę wyjąć i pokroić na kawałki.Rosół podawać z ugotowaną fasolą, farfelkami, gotowaną wołowiną oraz marchewką i pietruszką. Udekorować posiekaną natką pietruszki.

Farfelki przygotować wedle poniższej receptury.

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołeczek, wybić jajka, wlać wodę. Wymieszać nożem, następnie wyrobić ciasto. Uformować kulę i odłożyć na 3 godziny, by ciasto przeschło.

Po tym czasie zetrzeć na tarce o dużych, jarzynowych oczkach. Kluseczki rozrzucić na stolnicy i ponownie wysuszyć (tym razem krócej - wystarczy ½ godziny).Ugotować w osolonym wrzątku. Przełożyć do zimnej wody i odcedzić na sicie.

Polsat

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje