Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Rosół według staropolskiego przepisu

Rosół to potrawa, którą uwielbiają Polacy. Jest smaczna i służy za bazę do innych zup. Oto przepis, którego używano od pokoleń w polskich domach.

Składniki dla: 3-4

Składniki

  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 3 marchewka
  • pieprz
  • sól
  • 30 dag mięso wołowe
  • 1/2 seler
  • natka pietruszki
  • 50 dag kurczaka na rosół
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 5 ziele angielskie

Przygotowanie:

1. Mięso oczyścić, umyć, włożyć do garnka. Zalać zimną wodą (około siedem szklanek) i zagotować. Gdy na powierzchni zbierze się szara piana, zebrać ją delikatnie i zmniejszyć ogień.

2. Warzywa obrać, umyć, osuszyć i pokroić na większe kawałki. Cebulę przekroić na pół i podpiec nad ogniem (wbić na widelec i trzymać ostrożnie nad palnikiem gazowym). 

3. Do gotującego się mięsa dodać warzywa i przyprawy. Lekko przykryć pokrywką i gotować około dwie godziny. Im dłużej rosół będzie dochodzić, tym będzie bardziej aromatyczny. Następnie zupę przecedzić. Podawać z natką.   

Aby rosół nabrał aromatu i wyraźniejszego smaku, można go odstawić na noc w chłodne miejsce. Wywar nasiąknie składnikami i będzie lepiej smakował.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: rosół | natka pietruszki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje