Reklama

Reklama

Rosół tak polski, jak i chiński

Klasyczny, polski rosół doprawiony sosem sojowym. Zupę można podać na dwa sposoby: z makaronem jajecznym, pietruszką i marchewką oraz "po chińsku" z kolendrą, makaronem ryżowym, papryczką chili i cytryną.

Składniki

  • ½ kg szpondra wołowego
  • 2 nóżki kurczaka
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kapelusze suszonych podgrzybków
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • pęczek lubczyku
  • pomidor

Składniki do podania

  • makaron jajeczny
  • natka pietruszki
  • makaron ryżowy
  • papryczka chili
  • kolendra
  • cytryna

Przygotowanie:

Reklama

Mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Przykryć i zagotować na dużym ogniu. Zebrać szumowiny, dolać trochę zimnej wody, wrzucić obrane warzywa i opaloną cebulę. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim, wrzucić czosnek i suszone grzyby. Gotować dalej na małym gazie - pod przykryciem przez 2 godziny.

Po tym czasie wlać sos sojowy, dorzucić lubczyk i pomidor. Przykryć i gotować jeszcze przez ½ godziny.

Podawać z makaronem, marchewką i natką pietruszki. W wersji "azjatyckiej“ serwować z makaronem orientalnym, drobno posiekaną chili, kolendrą i cząstką cytryny.

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Zobacz także:

Nowalijki: Czy warto je jeść?

Gulasz wieprzowy z knedlikami

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje