Reklama

Rollsy z serkiem i łososiem

Klasyczna domówka to świetna okazja do zabawy z przyjaciółmi. Postaw na proste, cieszące oko potrawy. Błyskawicznie znikną z półmisków.

Składniki na dwie tortille

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 80ml gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz

  • 200 g wędzonego łososia
  • 1 op. twarożku
  • sok z ćwiartki cytryny
  • koperek
  • biały pieprz

  1. Wsyp do miski mąkę z solą i zalej gorącą, (ale nie wrzącą) wodą. Dodaj olej i wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką. 

2. Wyrabiaj ciasto przez około  5 minut, a następnie przykryj je ściereczką. Odstaw na kwadrans, aby odpoczęło.

3. Podziel ciasto na dwie równe części. Z każdej uformuj kulkę. Rozpłaszcz je dłonią i rozwałkuj bardzo cienko.

4. Rozgrzej suchą patelnię i połóż na niej pierwszą tortillę. Smaż  minutę  z jednej strony, a potem przewróć, na 30 sekund, na drugą stronę.  Tak samo usmaż drugą tortillę. 

Reklama

5. Na każdej tortilli rozsmaruj porcję twarożku. Połóż plastry wędzonego łososia, skrop je sokiem  z cytryny i oprósz białym pieprzem. Zwiń w ciasny rulon i odłóż na  20 minut do lodówki. Po tym czasie pokrój tortille w plastry - powinno wyjść 10 sztuk. Podawaj udekorowane koperkiem z dipem na bazie jogurtu z ziołami.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy