Reklama

Roladki z żurawiną i ananasem

Drób to źródło białka bogatego w substancje odżywcze i witaminy A, D i grupy B. Z tego względu polecany jest zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Kupuj go w hermetycznym opakowaniu.

Czas przyrządzenia: 50 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 4 piersi kurczaka
  • 150 g żurawiny
  • 4 plastry szynki
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1/4 ananasa
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • 2 szalotki
  • 100 ml białego wina
  • 200 ml bulionu
  • 250 ml śmietany
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

1. Rozbij delikatnie piersi kurczaka. Posól je i popieprz.

2. Obierz ananasa i pokrój w nieduże, podłużne kawałki.

3. Na każdej z piersi połóż plaster żółtego sera, szynki i kawałek ananasa. Zwiń w roladkę i zepnij szpikulcem lub specjalną długą wykałaczką.

4. Na dużej patelni roztop masło i podsmaż na rumiano roladki.

5. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.

6. Na maśle, które zostało na patelni, podsmaż pokrojone w kostkę szalotki. Podlej je bulionem i białym winem.

Reklama

7. Podduś sos ok. 8 minut i dodaj śmietanę oraz żurawinę. Jeżeli będzie za rzadki, wsyp mąkę kukurydzianą. Zamieszaj.

8. Dopraw wszystko do smaku pieprzem i solą.

9. Podlej sosem roladki i wstaw naczynie do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz ok. 15-20 minut.

10. Wyjmij wykałaczki, pokrój mięso na duże kawałki i podawaj z sosem i ryżem. Smacznego!

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy