Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Roladki z orzechami i szpinakiem

Wystarczy zwinąć płat mięsa z ulubionymi dodatkami i pyszna rolada gotowa!

Składniki

  • 6 kotletów wołowych (po 20 dag)
  • 20 dag białego tłustego sera
  • 5 dag świeżego szpinaku
  • 15 dag orzechów
  • 3 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 l bulionu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki wiśniówki
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Szpinak i orzechy opłukać, posiekać (kilka orzechów zostawić w całości). Wymieszać z serem na gładką masę, doprawić solą i pieprzem. 

2.  Kotlety lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, każdy posmarować masą serową, zwinąć, spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Dodać na patelnię pokrojoną cebulę. 

3. Roladki wyjąć, cebulę zostawić. Dodać koncentrat pomidorowy, wino, bulion i odłożone orzechy, zagotować. Ponownie włożyć roladki, dusić na małym ogniu pod przykryciem dwie godziny. Gdyby płyn odparował, uzupełniać wodą. 

4. Gotowe roladki wyjąć, sos przetrzeć, zagotować z mąką rozmieszaną z 5 łyżkami wody. Doprawić solą, pieprzem i wiśniówką. Do gotowego sosu włożyć roladki, zagotować. 

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje