Reklama

Roladki z kurczaka z cukinią

Myślisz, że drobiowe roladki są nudne? Przygotuj je według naszego przepisu, a zobaczysz jak szybko znikną z talerzy!

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka (ok. 600 g)
  • sól
  • pieprz
  • 150 g szynki schwarzwaldzkiej
  • 100 g pesto z bazylią
  • liście bazylii
  • 150 g suszonych pomidorów w oleju
  • 2 mozzarelle (po 125 g)
  • 3 cukinie
  • 4 gałązki tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy
  • 1 cebula
  • 60 g masła
  • ok. 200 ml czerwonego wina

Piersi z kurczaka umyj i osusz. Przetnij wzdłuż, ale nie do końca. Otwórz, rozłóż mięso na desce i ubij przez folię spożywczą tak, aby powstał cienki plaster. Mięso posól i dopraw pieprzem.

Na czystej desce rozłóż nową folię, ułóż na niej połowę plastrów szynki. Połóż mięso i posmaruj połową pesto. Dodaj listki bazylii, odcedzone pomidory i mozzarellę pokrojoną w plastry. Zwiń roladki.

Umyj cukinię, przekrój na pół i pokrój wzdłuż w większe pałeczki. Opłucz gałązki tymianku i poodrywaj listki. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem i polej oliwą. Wrzuć pokrojoną cukinię, wymieszaj i odstaw.

Cebulę drobno pokrój i rozłóż na dnie brytfanny. Potem włóż rolady i masło pokrojone w plasterki. Piecz w 200°C przez 20 minut. 

Kiedy cebula ładnie się przyrumieni, zalej roladki winem i piecz do miękkości przez kolejnych 20 minut. W tym czasie w rozgrzanej patelni do grillowania upiecz marynowaną cukinię, aż się zrumieni. Roladki wyjmij z brytfanny i pokrój w plasterki. Wypieczony sos wlej do sosjerki. Roladki podawaj z grillowaną cukinią.

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy