Reklama

Roladki z cukinii i bakłażana

Taką potrawą z pewnością zadowolisz gości.

Składniki

  • 1 cukinia (ok. 300 g)
  • 1 bakłażan (ok. 300 g)
  • 200 g kremowego serka śmietankowego
  • 100 g czerwonej papryki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Cukinię i bakłażan umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Każdy plaster posmaruj z obu stron niewielką ilością oleju i obsmaż na patelni zwykłej lub grillowej. Następnie ułóż je na papierowym ręczniku, by osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w drobną kostkę. Do serka dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na plastrze cukinii ułóż plaster bakłażana. Posmaruj serkiem, zwiń formując roladki, zepnij wykałaczkami. Staw do lodówki na ok. 1 godz.

Reklama

Rada: Plastry bakłażana posyp solą, odstaw na ok. 15 minut, opłucz wodą i osusz, by pozbyć się goryczki.

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy