Reklama

Roladki z bakłażana w sosie pomidorowym

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 1 małe pęto białej kiełbasy
  • 25 dag twarogu
  • 2 puszki pomidorów
  • po 30 dag marchwi i selera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag tartego żółtego sera
  • 5 dag orzechów włoskich
  • po 1/2 pęczka tymianku i bazylii
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

1. Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż na długie cienkie plastry, posolić. Obsmażyć z obu stron na połowie oleju, zdjąć z patelni. Cebulę i czosnek obrać, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, marchew i seler oczyścić, pokroić w kostkę. 

2. Kiełbasę wycisnąć ze skórki, mięso zrumienić na reszcie oleju. Dodać cebulę i czosnek, smażyć razem 5 min. Dodać seler i  marchew, dusić 3 min na małym ogniu. Wlać pomidory, gotować 5 minut. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. 

3. Zioła i orzechy posiekać, wymieszać z roztartym twarogiem, żółtym serem (łyżkę odłożyć) i jajkiem, doprawić. Farsz zawijać w plastry bakłażana, roladki spiąć wykałaczkami. Wyłożyć na sos pomidorowy, zapiekać 20 minut w temp. 180°C. Posypać z wierzchu tartym serem.

Zobacz także:

Reklama


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy