Reklama

Reklama

Roladki wołowe

Zawijane mięso z nadzieniem nie musi gościć na naszych stołach tylko od święta.

Składniki

  • 8 plastrów wołowiny (np. z udźca, ligawy, polędwicy),
  • 4 ogórki kiszone lub konserwowe,
  • 2 grube plastry wędzonego boczku,
  • 8 łyżeczek musztardy np. sarepskiej lub dijon,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 listki laurowe,
  • po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego,
  • 1/2 l bulionu warzywnego,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 strąk czerwonej papryki,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą oraz pieprzem. Ogórki pokrój w ćwiartki a boczek w słupki. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i pokrój w paski. Każdy plaster mięsa posmaruj łyżeczką musztardy.

Rozłóż boczek oraz ogórki, zwiń formując roladki. Każdą owiń bawełnianą nicią lub zepnij wykałaczkami. Roladki obtocz w mące. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju i obsmaż mięso na rumiano z każdej strony.

Do garnka wlej bulion, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć włóż przesmażone roladki. Zmniejsz ogień, duś 60-90 minut. Na 30 min przed końcem gotowania dodaj koncentrat pomidorowy oraz paski papryki. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gdyby sos był zbyt rzadki, możesz go zagęścić mąką wymieszaną z wodą. Podawaj z kaszą, ziemniakami lub kluskami śląskimi.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje