Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Roladka drobiowa. Przepis Mariety Mareckiej

Z purée bazyliowo-brukwiowym, sosem winno-malinowym i cykorią z topinamburem. Przepis Mariety Mareckiej.

Składniki - roladka

  • 4 filety z podudzia kurczaka
  • 8 dużych listków bazylii
  • 2 kawałki sera gorgonzola (ok. 1,5x7 cm)
  • sól, pieprz
  • olej

Składniki - puree

  • 5 gałązek bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ małego korzenia brukwi (ok. 170 g)
  • 2 średniej wielkości ziemniaki (ok. 160 g)
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • szczypta cukru

Składniki - sos

  • 3 szalotki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 3 czubate łyżki masła
  • 1 łyżka suszonych malin (mogą być mrożone lub świeże)
  • 1 łyżeczka miodu

Składniki - cykoria i topinambur

  • 1 cykoria
  • 2 korzenie topinamburu (ok. 74 g)
  • sok z ½ pomarańczy
  • 1 łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • ½ łyżeczki marynowanego, czerwonego pieprzu
  • oliwa
  • sól, pieprz

Dwa udka kurczaka rozłóż na desce do krojenia (układaj tak, by lekko nachodziły na siebie), przykryj folią spożywczą i lekko ubij tłuczkiem. Przypraw solą i pieprzem (z obu stron). Na środek połóż po 4 listki bazylii i na każdym kawałek sera. Zwiń w roladkę, ściśle owijając ją folią spożywczą. Na końcach mocno ściśnij i roluj. Końce folii zawiń pod spód i owiń kolejnym kawałkiem folii. Pozostałe dwa filety z udek przygotuj identycznie.

Brukiew i ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. Zagotuj wodę w rondlu i wrzucaj do niej ziemniaki, po 5 minutach dorzuć brukiew. Dopraw solą i szczyptą cukru. Gotuj aż warzywa będą bardzo miękkie.

Reklama

W moździerzu utrzyj 5 gałązek bazylii wraz ze szczyptą soli, zieloną pastę skrop łyżką oliwy i odstaw na później.

Odkrój końcówkę cykorii tak, by móc rozdzielić ją na osobne listki. Pokrój je wzdłuż na pół. Przełóż listki do miski z zimną wodą z solą. Topinambur obierz i pokrój w cienką zapałkę, skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał, lub dorzuć do cykorii w wodzie. Przygotowane roladki włóż do wrzątku i gotuj 15-18 min.

Szalotkę i czosnek pokrój w plastry, podgrzej łyżkę masła w rondlu i krótko podsmaż szalotkę i czosnek. Kiedy warzywa zmiękną, dolej wino, dodaj miód i maliny. Gotuj aż część płynu odparuje. Wyławiaj z wody roladki, odcinaj końce folii i przesmażaj je na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony. Jednocześnie na drugiej patelni rozgrzej oliwę i wrzucaj na nią odsączoną cykorię i topinambur. Jak się lekko zarumienią, dopraw solą, pieprzem, drobno poszatkowanym czerwonym pieprzem marynowanym, startą skórką z pomarańczy. Całość skrop sokiem z pomarańczy i posyp listkami tymianku, podgrzewaj jeszcze 3-4 minuty.

Ugotowane ziemniaki i brukiew odsącz, dodaj łyżkę masła, zieloną, bazyliową pastę i utrzyj na purée. Do odparowanego sosu dodaj po małym kawałku zimnego masła i rozetrzyj je dokładnie, aż się rozpuści, następnie dodaj kolejny kawałek. Sos powinien zgęstnieć i zrobić się aksamitny. Na talerzu układaj porcję purée, przecięte pod skosem na pół roladki i ciepłą sałatkę z cykorii. Całość ozdób sosem winno-maślanym.

Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu", w której 15 niezwykle popularnych i utalentowanych kucharzy, szefów kuchni oraz blogerów kulinarnych opowiada swoje pachnące historie o tym, jak zakochali się w aromacie i smaku świeżych ziół.

"Zioła na talerzu", autorzy: Zofia Cudny, Marta Dymek, Lara Gessler, Tomek Jakubiak, Samar Khanafer, Daria Ładocha, Grzegorz Łapanowski, Marieta Marecka, Marianna Medyńska, Eliza Mórawska-Kmita, Andrzej Polan, Paweł Sacha, Maia Sobczak, Jurek Sobieniak, Tomek Woźniak. Wydawnictwo Edipresse. Premiera: 4 kwietnia 2018 r.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje