Reklama

Reklama

Rolada ze szpinakiem

Smaczne i delikatne mięso indycze, w dodatku zdrowe. Łatwa w przygotowaniu i efektowna rolada ze szpinakiem będzie wspaniałym pomysłem na obiad!

Składniki

  • 1 kg piersi z indyka
  • 100 g szynki, np. gotowanej (w plasterkach)
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 150 g sera pleśniowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Pierś z indyka umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Rozkrój ją tak, aby dała się rozłożyć jak książka. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem na cienki płat. Oprósz solą oraz pieprzem. Włóż do lodówki. 

2. Szpinak starannie opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć szpinak i mieszając smaż, aż zmniejszy swą objętość. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gdy wystygnie, posiekaj. 

3. Mięso rozwiń. Rozłóż plasterki szynki, szpinak oraz pokruszony ser. Zwiń formując roladę. Zasznuruj bawełnianą nicią. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Włóż mięso, wierzch posmaruj niewielką ilością oleju. Piekarnik nagrzej do temp. 200°C. Włóż naczynie z mięsem, piecz ok. 20 min. Następnie zmniejsz temp. do 180°C i piecz jeszcze ok. 40 min, często skrapiając sosem wytopionym w trakcie pieczenia.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje