Reklama

Reklama

Rolada zakręcona na zielono

Składniki na 6 porcji:

  • 1,3 kg udźca indyka bez kości
  • cytryna
  • 75 g posiekanych migdałów
  • 250 g serka śmietankowego
  • żółtko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 cebule
  • olej
  • 100 g posiekanych: natki pietruszki, sałaty, szpinaku, szczypiorku
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml bulionu
  • sól, pieprz do smaku

1. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy do serka razem z żółtkiem, bułką tartą, posiekaną zieleniną, migdałami, doprawiamy pieprzem i solą, dokładnie miksujemy.

Reklama

2. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozkładamy na blacie i smarujemy serem z zieleniną. Zwijamy od dłuższego boku i związujemy dość mocno nitką.

3. Roladę podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju, aby dobrze się podrumieniła. Dodajemy pokrojone w plastry cebule i krótko smażymy. Wlewamy bulion i wino, dusimy kilka minut. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z sosem i pieczemy ok. 60 minut w 180ºC.

4. Pokrojoną w grube plastry roladę możemy podawać na ciepło z ryżem lub ziemniakami, polaną sosem, albo na zimno, jako przystawkę.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje