Reklama

Reklama

Rolada z marchewką

Takiego deseru jeszcze nie było! Polecamy przepis na prawdziwą ucztę dla zmysłów, czyli roladę marchewkową.

Składniki na ciasto

  • 5 jajek
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki maki ziemniaczanej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie

  • 4 marchewki
  • sok i skórka z pomarańczy
  • sok z ½ cytryny

Składniki ozdobne

  • lukier
  • zesty z cytryny

Przepis pochodzi z 339. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać przesianą mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać na blachę posmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawić na 12-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po wyjęciu z pieca zwinąć w rulon.

Pokrojoną w drobną kostkę lub w plastry marchew podlać odrobiną wody i dusić, następnie zmiksować lub przetrzeć. Dodać skórkę i sok z cytrusów oraz cukier. Podgrzewać do zgęstnienia.

Lekko przestudzony dżem marchewkowy nałożyć na biszkopt i ponownie zwinąć w rulon. Owinąć papierem lub folią, by rolada trzymała kształt. Pozostawić do zastygnięcia.

Podawać pokrojone w grube plastry, udekorowane cukrem pudrem lub lukrem.

Darmowy program - rozlicz PIT 2020

Polsat

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Rolada z marchewką | rolada marchewkowa

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje