Reklama

Rolada z łososiem i szpinakiem

Efektowne i pyszne danie, które zrobisz w mgnieniu oka.

Składniki na ciasto

  • 20 dag mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oliwy

Składniki na nadzienie

  • 30 dag łososia wędzonego w plastrach
  • 75 dag szpinaku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 10 dag pomidorków cherry

Składniki na sos

  • po 3 dag masła i mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 10 dag tartego żółtego sera
  • sól, pieprz, bazylia, gałka muszkatołowa

Z mąki, jaj, oliwy i szczypty soli zagnieść ciasto, rozwałkować na prostokąt 70x30 cm. Cebule i czosnek posiekać, zeszklić na oliwie, dodać szpinak, dusić razem chwilę, doprawić solą, pieprzem i bazylią. 

Masło zasmażyć z mąką, dolać mleko, gotować, mieszając, dodać 1/2 sera, doprawić solą, pieprzem, muszkatem. Na cieście rozsmarować 1/3 sosu, ułożyć łososia i szpinak, zrolować. 1/3 sosu wylać do naczynia żaroodpornego, ułożyć roladę. Zalać sosem, posypać pomidorkami i serem, piec 40 min w 200°C.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy