Reklama

Reklama

Rolada z kremem

Porcja słodkości, która równie dobrze smakuje jak wygląda, podwójnie cieszy nasze zmysły.

Składniki na biszkopt

  • 5 jajek
  • po 120 g cukru i mąki
  • 500 g twarogu sernikowego (zmielonego)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

Składniki na krem

  • 300 ml śmietanki 30 proc.
  • 400 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ekstrakt waniliowy
  • 200 g truskawek i borówek
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Białka jajek ubij na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dodawaj cukier. Wrzuć żółtka i wymieszaj. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj krótko do połączenia składników. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią ciasto i wyrównaj. Piecz biszkopt 20 minut w temp. 180°C. 

2. Na blacie rozłóż ściereczkę, oprósz ją cukrem pudrem, ułóż na niej biszkopt papierem do góry. Zdejmij go i zwiń jeszcze ciepłą roladę razem ze ściereczką. Odłóż na 15 min w chłodne miejsce. 

3. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Przełóż połowę kremu na rozwinięte ciasto, dodaj pokrojone owoce. Ponownie zroluj, owiń ścierką i włóż do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem udekoruj ciasto pozostałym kremem, truskawkami i borówkami oraz wiórkami kokosowymi.

Zobacz także:

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje