Reklama

Reklama

Rolada z bananami

To ciasto jest bardzo tanie w przygotowaniu.

Czas przyrządzenia: 40 minut

Składniki na biszkopt

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g gorzkiej czekolady (startej)
  • 1 łyżka oleju

Składniki ponadto

  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego
  • 250 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 200 g mascarpone
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 2-3 banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

1. Przesianą mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i czekoladą. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując cukier. Potem dodawaj po jednym żółtku oraz olej. W trzech porcjach wsyp suche składniki, delikatnie wymieszaj. Dużą blachę wyłóż  papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wyrównaj. Piecz 12-15 minut w temperaturze 180°C. Ściereczkę posyp cukrem wanilinowym i połóż na niej gorące ciasto. Papier usuń a ciasto zwiń w roladę. 

2. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Mascarpone utrzyj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij, połącz z mascarpone. Wlej wystudzoną czekoladę. Zamieszaj trzy razy, by powstały esy-floresy. Obrane banany skrop sokiem z cytryny. Ciasto rozwiń. Posmaruj kremem. Ułóż banany jeden za drugim, ciasto zwiń. Włóż do lodówki. Udekoruj polewą czekoladową.

Zobacz także:

Reklama


Dowiedz się więcej na temat: rolada | banany

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje