Reklama

Reklama

Rolada waniliowa

Znika ze stołu w mgnieniu oka.

Składniki

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g startej gorzkiej czekolady
  • łyżka oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę

  • 300 g słodkiej śmietanki
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • 3-4 krople aromatu z wanilii
  • polewa

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij, pod koniec dodając cukier. Potem wbijaj po jednym żółtku, wlej olej, wciąż miksując,ale na niskich obrotach. Mąkę połącz z kakao, proszkiem do pieczenia i startą czekoladą. Dodawaj partiami do ciasta. Produkty mieszaj do momentu połączenia się składników. Ciasto wylej na wyłożoną papierem formę (o wymiarach 39x35 cm). Wyrównaj. 

Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut. Po upieczeniu biszkopt w formie odwróć, zdejmij papier. Przełóż na ściereczkę i pomału, dłuższą stroną, zwiń.

Przygotuj krem. Śmietankę ubij, dodając cukier i aromat waniliowy. Mieszaj, aż składniki się połączą. Mascarpone zmiksuj, dodaj bitą śmietanę i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Biszkopt rozwiń, posmaruj blat kremem, kładąc większą ilość na początku, zmniejszając ją pod koniec. Ciasto z kremem zroluj. Wierzch posmaruj gęstą polewą czekoladową. Wstaw do lodówki.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje