Przejdź na stronę główną Interia.pl

Rolada nadziewana

Doskonale pasuje zarówno do ziemniaków, jak i do kasz.

Składniki

  • 60 dag schabu środkowego
  • 1 mała cebula
  • 30 dag mięsa mielonego, np. wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 5-6 ogórków kiszonych lub konserwowych l 1-2 ząbki czosnku l 5 łyżeczek musztardy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Mięso umyj, osusz, pokrój w plastry tak, aby otrzymać 5 kotlecików. Plastry mięsa przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą oraz pieprzem. Każdy plaster posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz musztardą.

Cebulę drobno posiekaj. Ogórki pokrój w słupki. Do miski włóż mielone mięso, dodaj cebulę oraz jajko, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na każdym plastrze schabu rozłóż mięso mielone oraz ogórki. Zwiń, formując roladki. Zepnij je wykałaczkami lub zwiąż bawełnianą nicią. Włóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Do garnka wlej bulion, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, zagotuj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Włóż roladki, obsmaż na rumiano ze wszystkich stron. Mięso przełóż do wrzącego bulionu. Duś na średnim ogniu pod przykryciem 40-60 min. Podawaj z warzywami i plackami ziemniaczanymi.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje