Przejdź na stronę główną Interia.pl

Rolada czekoladowa z kremem śmietanowym

Z karmelowym akcentem.

Składniki

  • 4 jajka
  • sól
  • 120 g cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g + 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 400 g śmietany kremówki
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki sosu karmelowego do deserów
  • 200 g gorzkiej czekolady


1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z  4 łyżkami letniej wody i szczyptą soli. Ubij na sztywno z cukrem. Pianę z białek ostrożnie wymieszaj z żółtkami. Mąkę pszenną przesiej z 20 g kakao i proszkiem do pieczenia, połącz z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsypuj do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj.

Reklama

2. Blachę o wymiarach 35x40 cm wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Piecz 12-15 minut. Biszkopt od razu po wyjęciu z piekarnika przełóż na ściereczkę kuchenną. Usuń pergamin, a ciasto ostrożnie zroluj ze ściereczką. Odłóż do wystudzenia.

3. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, odłóż, by spęczniała. W garnku podgrzej 6 łyżek śmietany kremówki, rozpuść w niej spęczniałą żelatynę. Pozostałą kremówkę ubij na sztywno razem z cukrem wanilinowym. Wymieszaj z kwaśną śmietaną i rozpuszczoną żelatyną. Krem włóż na 30 minut do lodówki, by zaczął tężeć.

4. Wystudzony biszkopt rozwiń. Posmaruj tężejącym kremem. Wzdłuż jednego z dłuższych boków cienkim strumieniem wylej sos karmelowy. Całość ciasno zroluj. Roladę włóż do lodówki na  3 godziny - do stężenia.

5. Połowę gorzkiej czekolady stop w kąpieli wodnej (nad parującą wodą). Pozostałą czekoladę zetrzyj nożem szczelinowym (takim do obierania  marchewki) na grubsze wiórki. Roladę oblej stopioną czekoladą. Posyp czekoladowymi wiórkami i oprósz pozostałymi dwiema łyżkami kakao.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje