Reklama

Rolada cielęca

Delikatna i aromatyczna.

Składniki

  • 1,3 kg cielęciny
  • sok z cytryny
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • seler
  • szklanka bulionu
  • majeranek
  • tymianek
  • posiekana natka pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • skórka otarta z cytryny
  • pieprz
  • sól
  • 10 dag słoniny
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • 40 dag mielonej cielęciny
  • 1/2 szklanki mleka
  • garść posiekanych migdałów
  • kajzerka
  • jajko

Cielęcinę rozbij i skrop sokiem z cytryny. Warzywa pokrój i obsmaż na maśle.

Mięso mielone wymieszaj z posiekaną cebulą, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką, jajkiem, posiekanymi migdałami, ziołami i natką. Przypraw gałką muszkatołową, skórką cytrynową, solą i pieprzem.

Na płacie mięsa rozsmaruj farsz. Zwiń mięso w rulon i zwiąż nitką.

Dno brytfanny wyłóż plastrami słoniny i ułóż roladę. Wyłóż warzywa, wlej bulion i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz w temp. 180°C przez 70 minut.

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy