Reklama

Rolada - biszkopt na okrągło

Delikatna, lecz nie mdła. Jej smak przełamuje kwaskowe nadzienie.

Sztuka rolowania

Główne składniki

Podstawowymi składnikami ciasta biszkoptowego są: jaja, mąka pszenna (najlepsza tortowa) oraz cukier (najlepiej puder). Ponieważ w trakcie ubijania piany z białek i ucierania żółtek wtłaczamy do ciasta dużo powietrza, dodatek środka spulchniającego zazwyczaj nie jest konieczny.

Marmoladowe "oczko"

Jak wykonać robić efektowne oczko w roladzie? Jeszcze ciepłe ciasto biszkoptowe wykładamy na ściereczkę potrzepaną cukrem (spód ciasta się do niej nie przyklei) i od razu zwijamy w rulon (zimne ciasto połamie się w trakcie rolowania). Gdy ostygnie, rozwijamy i smarujemy masą (kremem), zostawiając cienki pasek na krawędzi blatu. Układamy na nim słupek z twardej marmolady lub galaretki. Utworzy ona "oczko" rolady.

Reklama

Krem pomarańczowy

Co zrobić, aby sok z owoców nie zawilgocił nam biszkoptowej rolady? Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem. Dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę pomarańczową, a następnie pokrojoną w małe cząstki pomarańczę. Tężejącym kremem smarujemy ciasto i zwijamy w kształt rolady (na papierze do pieczenia). Lekko dociskając, zabezpieczamy boki rolady papierem (by krem nie wyciekł). Schładzamy w lodówce.

Rolada cytrusowa

Składniki na 15 porcji: 3 jajka, 27,5 dag cukru, 5 łyżek mleka, 12,5 dag mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 ml soku z pomarańczy, 25 dag kumkwatów (można je zastąpić mandarynkami), 4 łyżeczki żelatyny, 50 dag mielonego twarogu, 1 cukier wanilinowy, 20 dag śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru

1. Jajka ubić mikserem z 12,5 dag cukru. Połączyć z mlekiem i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę (wymiary: 32x39 cm). Piec 10 minut w 200°C. Przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem, usunąć pergamin. Ciasto zrolować ze ściereczką, odłożyć do wystudzenia.

2. Z soku z pomarańczy i 10 dag cukru ugotować syrop (ok. 5 minut). Do syropu wrzucić plasterki kumkwatów, gotować 2-4 minuty. Owoce osączyć na sitku, syrop zachować.

3. Twaróg utrzeć z 5 dag cukru, cukrem wanilinowym i syropem. Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, a gdy spęcznieje, rozpuścić, podgrzewając. Wymieszać ją najpierw z 2 łyżkami masy serowej, potem z resztą masy. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z tężejącą masą serową. Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem. Odłożyć 2 łyżki kumkwatów, pozostałe rozłożyć na kremie. Ciasto ponownie zrolować, włożyć do lodówki na 4 godziny. Posypać cukrem pudrem, udekorować owocami.

Rolada czekoladowa

Składniki na 12 porcji: 3 jajka, 80 g cukru kryształu, 50 g czekolady na polewę, 100 g mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 250 g masła, 200 g cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 250 g tłustego twarogu, 200 g czereśni, 50 g wiórek kokosowych

1. Białka ubić z cukrem. Żółtka ubić z roztopioną czekoladą. Delikatnie połączyć obie masy. Wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy wyłożonej pergaminem. Piec ok. 15 minut w 180°C. Czekoladowy biszkopt wyjąć z blachy, odłożyć do schłodzenia. Ostrożnie oderwać papier.

2. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać twaróg, wymieszać. Odłożyć 1/4 kremu. Resztę kremu rozsmarować na cieście. Na krawędziach poukładać czereśnie (inne owoce). Ciasto zrolować ze ściereczką (pergaminem). Wstawić do lodówki do stężenia. Wierzch rolady posmarować odłożonym kremem. Posypać wiórkami kokosowymi. Udekorować owocami.

Rolada śmietanowo-poziomkowa

Składniki na 10 porcji: 6 jajek, 6 (+3 na krem) łyżek cukru, 6 łyżek oleju, 7 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek wody, 3/4 l śmietany kremówki, 25 dag poziomek (malin) - mogą być mrożone

1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i nadal ubijać. Stopniowo dodawać żółtka. Ubijać, aż masa będzie jednolita i puszysta. Do masy wlać olej i wodę. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej pergaminem. Piec 25 minut w 160-170°C. Ciasto wyjąć z formy, rozłożyć na ściereczce. Zrolować ze ściereczką i odłożyć do wystygnięcia.

2. Śmietanę ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru. Ciasto rozwinąć, posmarować ubitą śmietaną. Na warstwie śmietany ułożyć owoce. Ciasto zwinąć, lekko docisnąć. Wierzch rolady można udekorować bitą śmietaną wymieszaną z musem poziomkowym.

Życie na gorąco 14/2011

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy