Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Rogaliki z nadzieniem

Rogaliki będą wyjątkowo pyszne, jeśli do powideł dodasz kilka kropli śliwowicy (wtedy tylko dla dorosłych!) albo obrane ze skórek posiekane orzechy włoskie.

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 15 dag margaryny do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka 3,2 proc.
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • 1 jajko
  • 1 mały słoik powideł śliwkowych
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Reklama

Mąkę przesiać, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, cukier zwykły i waniliowy, wlać podgrzane mleko, zasypać mąką, przykryć czystą, bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Do zaczynu dodać miękkie masło, żółtka i jajko.

Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli za bardzo klei się do rąk, podsypać lekko mąką.

Z ciasta odrywać równe kawałki, formować kule, rozwałkowywać na okrągłe placki o średnicy 15 cm, każdy podzielić na osiem trójkątów. Na nie wyłożyć porcję powideł (ok. 1 łyżeczka), zwinąć w rulon, boki można zagiąć pod spód.

Gotowe rogaliki rozłożyć na dużej blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować lekko ubitym białkiem. Piec do zrumienienia, ok. 20 min w temp. 190ºC. Po upieczeniu wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. Można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoju albo puszce.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje