Reklama

Reklama

Rogaliki z czekoladą i orzechami

Z poniższego przepisu wychodzi 8 rogalików.

Składniki na zaczyn

  • 50 ml wody
  • 5 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki na ciasto właściwe

  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 20 g mąki z sorgo + 20 g do podsypania
  • 15 g mąki ryżowej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g mąki migdałowej
  • 10 g mąki z ciecierzycy
  • 5 g łuski babki jajowatej
  • 20 g ksylitolu lub cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki

  • 40 g orzechów włoskich
  • 30 g dowolnej czekolady
  • 15 g ksylitolu lub cukru

Przygotowanie:

Reklama

Składniki zaczynu mieszamy ze sobą, odstawiamy.

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy łuskę, zaczyn, rozbełtane jajko, mieszamy składniki.

Następnie dodajemy ksylitol, zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny, w międzyczasie po 30 minutach składamy je.

Orzechy wraz z ksylitolem mielimy. Czekoladę siekamy na drobne kawałki.

Ciasto wykładamy na posypany mąką sorgo blat, wgniatamy ją w ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm, dzielimy nożem na 8 równych części.

Na tak uformowane trójkąty wykładamy zmielone orzechy i kawałki czekolady, zwijamy w formę rogala. Przed pieczeniem spryskujemy wodą.

Pieczemy wraz z sauną przez 10 minut w temperaturze 210 stopni C, a następnie wyjmujemy saunę, zmniejszamy temperaturę do ok. 190 stopni C i kontynuujemy pieczenie przez kolejnych 10 minut lub do zarumienienia wypieku.

Fragment książki Agnieszki Bednarskiej "Chleb bezglutenowy i inne wypieki", Wydawnictwo Pascal.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje