Przejdź na stronę główną Interia.pl

Rodzaje makaronów

Jaki wybrać makaron, by danie zachwyciło największych niejadków.

Jak gotować makaron?

Reklama

1. Czas gotowania zależy od grubości makaronu, dlatego najlepiej stosować się do przepisu na opakowaniu.
2. Pamiętaj, by nie łamać (np. spaghetti), ale po wrzuceniu mieszać.
3. Makaron powinien być gotowany w dużej ilości osolonej wody bez dodatku oliwy.

Papardelle (szerokie wstążki)

Należy do ogromnej rodziny makaronów jajecznych (obok tagliatelle i fettuccine) ze środka i północy Włoch. Struktura sprawia, że lepiej wchłania sosy i oddaje ich smak.

Penne (pióra)

To jeden z najbardziej znanych na świecie kształtów włoskiej pasty. Końcówka przypomina ścięte ptasie pióro, służące do pisania, stąd nazwa. Nadaje się wyśmienicie do gęstych sosów.

Casarecce

Jego nazwa oznacza po prostu "domowy". Wywodzi się z kuchni sycylijskich Arabów i tradycyjnie podawany jest z sosem pesto trapanese - na bazie migdałów i pomidorów.

Farfalle (motylki lub kokardki)

Jest jednym z najstarszych produktów kuchni północnowłoskiej. Często występuje w różnych barwach - z dodatkiem szpinaku, soku z buraków. Dobry na sałatki i zapiekanki.

Fusilli (świderki)

To cała gama makaronów z południa Włoch. Nazwę zawdzięczają nawijaniu nitek ciasta na druty do wełny (fuso). Dobrze chłoną sos i nadają się do potraw z gęstym dressingiem.

Fettuccine

Jeden z rodzajów makaronów jajecznych, które przygotowuje się z mąki z tzw. miękkiej pszenicy i z całych kurzych jaj. Świetnie sprawdza się do dań z owocami morza. Często utożsamiany ze wszystkimi daniami makaronowymi.

Spaghetti

Gotuje się go zazwyczaj al dente - lekko twardo. Występuje w różnych grubościach i jest symbolem włoskiej kuchni.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje