Reklama

Robimy zupę owocową

Przekonaj się do słodkiej zupy. Właśnie teraz jest na nią sezon.

Zimna, przypominająca nieco kisiel, owocowa zupa to pyszny pomysł na obiad w letni, upalny dzień.

Owoce należy umyć i oczyścić. Truskawki muszą być bez szypułek, jagody, maliny lub porzeczki przebrane, wiśnie i czereśnie - bez pestek. Wrzuć je do garnka i zalej wodą. Dodaj 3-4 łyżki cukru, lekko zamieszaj i gotuj około 5 minut na niewielkim ogniu. Owoce nie powinny się rozgotować do miękkości, ale pozostać, przynajmniej niektóre, w całości.

W szklance rozrób z wodą pół łyżki mąki ziemniaczanej (albo kukurydzianej). Wystarczy dodać 1/3 szklanki wody. Tę lekką zasmażkę wlej do zupy z owoców. Delikatnie ją zamieszaj i podgrzej. Powinna nieco zgęstnieć. Jeśli zupa wciąż jest zbyt rzadka, dodaj jeszcze 1/2 łyżki mąki wymieszanej z wodą. Możesz też w ogóle zrezygnować z tej zasmażki.

Reklama

Na koniec dodaj do zupy gęstą śmietankę. Jeśli wybierzesz kremówkę, zupa zgęstnieje i nabierze lekko słodkawego smaku. Dodaj pół opakowania śmietany do garnka lub dosłownie łyżkę na każdy talerz. Dopraw zupę szczyptą cynamonu, wanilią, tak jak lubisz. Ciepłą zupę z owocami wlej do talerza z porcją ulubionego makaronu. Możesz ozdobić ją kleksem gęstego jogurtu naturalnego.

Na żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy