Przejdź na stronę główną Interia.pl

Rewelacyjne rumowe żeberka

Pomysł na te żeberka poddał mi mój kumpel Tim. Zaczął od burbona, potem eksperymentowaliśmy z rumem. Efekt był świetny, więc zacząłem ulepszać przepis i w ten sposób powstały… rewelacyjne rumowe żeberka.

Łączny czas: 3 godziny plus marynowanie

Reklama

 Składniki:

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

1,5 kg żeberek wieprzowych (od strony kręgosłupa), bez błony

Sucha marynata:

5 łyżek syropu klonowego

2 łyżeczki pasty z wędzonej papryczki jalapeño

1 łyżka mielonego imbiru

1 łyżka sosu worcestershire

1½ łyżeczki słodkiej papryki

1½ łyżeczki mielonego kuminu

1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięciu smaków

½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Sos rumowy:

kawałek imbiru (4 cm), obrany

3-4 ząbki czosnku, obrane

125 ml keczupu

60 ml ciemnego rumu

1 łyżka sosu worcestershire

3 łyżki octu jabłkowego

1 łyżeczka musztardy Dijon

½ łyżeczki suszonych płatków chili

50 g miękkiego ciemnego

brązowego cukru

W misce wymieszaj wszystkie składniki suchej marynaty z dwiema łyżeczkami soli. Żeberka osusz ręcznikiem papierowym, potem rozłóż na tacy i dokładnie natrzyj marynatą. Przykryj tacę folią aluminiową i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin (a najlepiej na całą noc).  

Przed pieczeniem wyjmij żeberka z lodówki, otrzep z nadmiaru suchej marynaty i zostaw na wierzchu, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. W tym czasie przygotuj grill na technikę pół na pół (zob. s. 10) - mięso musi się piec w umiarkowanej temperaturze po stronie pośredniej. Zamknij pokrywę i poczekaj, aż grill rozgrzeje się do temperatury ok. 180 st. C. 

Oderwij spory kawałek mocnej folii aluminiowej, połóż na środek żeberka i szczelnie zapakuj. Umieść foliową paczkę na grillu, przykryj i piecz mięso ok. 2 godzin, aż będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. Nie zapominaj, żeby od czasu do czasu dokładać węgla. Kiedy żeberka będą się piekły, do małego rondelka zetrzyj drobno imbir i czosnek, dodaj resztę składników sosu rumowego i wlej 80 ml wody.

Od czasu do czasu mieszając, gotuj całość na niewielkim ogniu ok. 20 minut, aż sos zgęstnieje. Potem dopraw do smaku i dostaw na bok.

Wyjmij żeberka z folii, wypędzluj sosem rumowym i sosem własnym. Potem jeszcze raz połóż mięso na ruszcie (po stronie pośredniej), zamknij pokrywę i piecz 30-40 minut, polewając je sosami co 10 minut, aż będzie miękkie i rumiane. Przełóż żeberka na deskę, pozwól im odpocząć 5 minut, a następnie pokrój. Smacznego! Żeberka rządzą!

  

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje