Przejdź na stronę główną Interia.pl

Razowiec z karmelową polewą

Możemy dodać trochę imbiru w proszku.

Składniki

  • 225 g mąki pszennej razowej
  • 155 g cukru
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru
  • waniliowego
  • 5-6 bananów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • po 75 ml jogurtu i oleju
  • 30 g masła
  • 3 łyżki śmietany

1. Do mąki dodajemy 150 g cukru, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon, mieszamy. Cztery obrane banany miksujemy na mus i dodajemy do mąki razem z jogurtem oraz olejem. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.

Reklama

2. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 30 minut w 180ºC.

3. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cztery łyżki cukru, śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie ciemny karmelowy sos.

4. Obrane dwa banany kroimy w plasterki i układamy na wierzchu ostudzonego ciasta. Całość polewamy karmelem.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje