Reklama

Reklama

Razowe kanapki z jajecznicą i kurkami

Składniki

  • 4 duże kromki razowego lub wiejskiego chleba
  • 40 dag mrożonych kurek
  • 8 jajek
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 4 gałązki
  • natki pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku l sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1. Natkę pietruszki i szczypiorek opłukać, osuszyć, bardzo drobno pokroić. Mrożone kurki przełożyć do miski, zalać dużą ilością wrzącej wody, po 2-3 minutach odcedzić. Następnie zalać zimną wodą i ewentualnie oczyścić, jeśli przed mrożeniem tego nie zrobiono.

Reklama

2. Cebule obrać, pokroić w niewielką kostkę. Jajka umyć, sparzyć wrzątkiem, wybić do miski, rozkłócić. Dodać natkę pietruszki i szczypiorek, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Boczek pokroić w cienkie paseczki.

3. Na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić boczek i cebulę, smażyć 3 minuty, aż skwarki z boczku będą chrupkie. Dodać grzyby i smażyć kolejne 5 minut. Wylać na patelnię dobrze roztrzepane jajka, smażyć na małym ogniu, mieszając. Wyłożyć na kromki chleba.

Zobacz również:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje