Reklama

Reklama

Ravioli ze szpinakiem

Pierogi królują także we Włoszech! Polecamy prosty przepis na ravioli ze smakowitym nadzieniem szpinakowym.

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • 2/3 szklanki przegotowanej wody
  • sól

Składniki na nadzienie

  • 700 g szpinaku (liście)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • żółtko
  • łyżka tłuszczu do gotowania
  • sól
  • pieprz
  • czosnek

Składniki do podania

  • starty parmezan
  • rukola

Sposób przygotowania:

Reklama

Szpinak dokładnie umyj, sparz gorącą wodą, odsącz i ostudź. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wymieszaj z mąką, lekko zasmaż i dodaj szpinak. Całość duś kilka minut, pod koniec doprawiając solą, pieprzem oraz czosnkiem, wymieszaj całość z żółtkiem.

Mąkę przesiej, wbij jajko i rozrób ciasto nożem, delikatnym strumieniem wlewając wodę. Starannie wyrób ciasto ręką i odłóż do lodówki w celu schłodzenia. Następnie rozwałkuj i wykrój okrągłą foremką krążki, na które małą łyżeczką będziesz wykładać nadzienie szpinakowe. 

Po ponakładaniu nadzienia, każdorazowo nałóż kolejny krążek z ciasta na wierzch, zlepiając przy tym brzegi. 

Gotuj kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu.

Gotowe pierożki wyjmuj łyżką cedzakową, podawaj ze startym parmezanem, do dekoracji możesz podać również rukolę.

Dowiedz się więcej na temat: Ravioli | Szpinakowe ravioli

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje