Reklama

Ravioli z pieczarkami

Włoskie ravioli w twoim domu? Nic trudnego! Wypróbuj przepis na te włoskie pierożki z nadzieniem pieczarkowym.

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • 2/3 szklanki wody
  • sól

Składniki na nadzienie

  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki bułki tartej
  • żółtko
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczarki dokładnie oczyść i opłucz, cebulę obierz. Pokrój w drobną kosteczkę i usmaż do zarumienienia się. Wystudź. Wymieszaj z żółtkiem, bułką tartą i posiekaną natką pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Mąkę przesiej, wbij jajko, rozrób ciasto nożem wlewając powoli wodę. Wyrób ciasto ręką, podziel na części, rozwałkuj i powycinaj szklanką okręgi lub kwadraciki foremką. Nakładaj na wycięte kawałki nadzienie, najlepiej przy użyciu łyżeczki, nakrywaj drugim krążkiem z ciasta i zlepiaj brzegi. Gotuj kilka minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjmij ravioli łyżką cedzakową. Podawaj z roztopionym masełkiem i pietruszką.

Reklama

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy