Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ravioli dyniowe

Jak poczuć powiew włoskiego lata, kiedy za oknem zimno i ponuro? Zapraszamy na znane i mniej znane przysmaki ze słonecznej Italii.

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 3-4 łyżki wody
  • 1 białko

Składniki na farsz

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka purée z dyni
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż ją na rozgrzanej oliwie. Dodaj starty imbir. Chwilę podsmaż. Odmierz 1 szklankę dyniowego purée. Wymieszaj je z cebulą, startym parmezanem, bułką tartą i jajkiem. Dopraw pieprzem i solą. Trzymaj w lodówce. 

2. Mąkę przesiej na stolnicę, posól, zrób wgłębienie. Wbij w nie jajka oraz żółtko. Dodając po łyżce wody (tylko do połączenia składników), zagnieć gładkie ciasto. Uformuj je w kulę, owiń ściereczką i odstaw na godzinę. 

3. Ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj je na cienkie placki. Połowę każdego placka posmaruj białkiem. Ułóż po łyżeczce nadzienia - w odstępach 2-3 cm. Przykryj drugą połową ciasta. Palcem dociśnij przestrzenie pomiędzy farszem. Radełkiem wytnij kwadraty z ciasta - tak, aby farsz znajdował się pośrodku. 

4. Ravioli wkładaj partiami na osolony wrzątek. Gotuj ok. 4 minuty.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje