Reklama

Reklama

Ragout z indyka

Potrawa jednogarnkowa, podobna do gulaszu. Wywodzi się z Francji.

Składniki

  • 2 piersi z indyka
  • łyżka masła
  • 200 g pieczarek
  • 200 g marchewki
  • cebula
  • 100 g boczku
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • jedna łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • 300 ml bulionu
  • świeża pietruszka
  • 3 liście laurowe
  • tymianek
  • 50 ml brandy
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

Reklama

Piersi z indyka umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki umyć i pokroić. Marchewkę i cebulę obrać i pokroić. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni, po czym wyciągnąć go z patelni i odłożyć obok.

Na pozostałym tłuszczu usmażyć pieczarki, marchewki, cebulę. Je również odłożyć na bok.

Do tłuszczu dołożyć masło i obsmażyć indyka, oblać go brandy i zapalić.

Przełożyć podsmażonego indyka do garnka, dodać bulion, koncentrat pomidorowy, warzywa i przyprawy.

Dusić ok. 1,5 godz. na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy będzie potrzeba, uzupełnić wodą. Na koniec zagęścić mąką.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje