Przejdź na stronę główną Interia.pl

Racuszki z jabłkami

Do racuchów warto dodać owoce żurawiny. Ważne, żeby je namoczyć i dobrze odsączyć przed dodaniem do ciasta.


Składniki dla: 4-6

Składniki

  • 50 dag mąki tortowej
  • 2 duże jabłka
  • 250 ml ciepłego mleka 3,2 proc.
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 5 dag roztopionego masła
  • 3 dag świeżych drożdży
  • po 1 łyżce cukru waniliowego i alkoholu
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • tłuszcz do smażenia
  • drobny cukier do dekoracji

Reklama

1. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem, połową mleka i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie umyte jabłka obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę.

2. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, jajko, żółtko, masło, resztę mleka, spirytus, cukier waniliowy i skórkę. Ciasto wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od dłoni, potem przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Do ciasta dodać jabłka, znów wymieszać. Ciasto nabierać łyżką, kłaść na rozgrzany tłuszcz. Gotowe racuszki posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje