Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Racuchy z łososiem

Pomysł na smaczną i pożywną przekąskę dla całej rodziny - racuchy warzywne z łososiem.

Składniki

  • mała marchewka
  • 100 g selera
  • 1/3 cukinii
  • olej
  • 1/3 ogórka
  • 15 g masła
  • szklanka mąki
  • 70 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • łyżeczka sody
  • 2 jaja
  • pół szklanki jogurtu
  • szklanka mleka
  • 4 plastry wędzonego łososia
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Marchewkę i seler obieramy, cukinię i ogórek płuczemy, osuszamy. Przy pomocy maszynki rozdrabniamy na grube wiórki. Zalewamy wrzątkiem na 2 minuty, następnie przelewamy zimną wodą, dokładnie odcedzamy. 

2. Masło roztapiamy, studzimy. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Mąkę przesiewamy z sodą do miski. Jaja mieszamy z mlekiem, doprawiając pieprzem i solą, dodajemy do mąki razem z roztopionym masłem, mieszamy, aż zrobi się gładkie ciasto. 

3. Do powstałego ciasta dodajemy warzywa i ser, doprawiamy pieprzem, solą, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nieduże racuchy na jasnozłoty kolor. Przekładamy na papierowe ręczniki, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Umyty szczypiorek siekamy i dodajemy do jogurtu, mieszamy. Racuszki podajemy z łososiem i sosem jogurtowym.  

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje