Przejdź na stronę główną Interia.pl

Rabarbar pod kruszonką

Prosto i smacznie!

Składniki:

Rabarbar:

Reklama

½ kg rabarbaru
kilka łyżek cukru
laska wanilii

Kruszonka:
100 g zimnego masła
100 g mąki
100 g płatków migdałowych
100 g cukru

Rabarabar

Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i tniemy na kawałki o szerokości ok. 1 cm. Pokrojony rabarbar wrzucamy do dużego naczynia żaroodpornego, posypujemy cukrem (dodajemy mniej lub więcej w zależności od tego, jak słodkie lubimy desery). Wanilię przecinamy wzdłuż na pół i wyskrobujemy nożem ziarenka. Dodajemy do rabarbaru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę.

Kruszonka

Masło kroimy w kostkę i wrzucamy do dużej miski. Dodając pozostałe składniki, rozcieramy masę palcami, aż zaczną się łączyć i powstaną grudki. Jeżeli kruszonka jest zbyt mokra i bardzo się klei - dodajemy więcej mąki. Do kruszonki można dodać także płatki owsiane i posiekane orzechy. Kruszonkę równo rozsypujemy nad rabarbarem. Zapiekamy15-20 minut w temperaturze 175-180 stopni. Kruszonka powinna się zrumienić, a rabarbar puścić sok i lekko zmięknąć. Podajemy na ciepło, w miseczce z bitą śmietaną, kwaśną śmietaną albo lodami. Uwaga: po wymieszaniu z cukrem i wanilią rabarbar można także przełożyć do mniejszych kokilek i posypać każdą porcję kruszonką.

Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania 30 min
restauracja: Little Chef, Warszawa
szef kuchni: Katia Roman-Trzaska

Przepis pochodzi z książki "Smaki Nieba i Ziemi - Wielka Księga Serdecznych Przepisów".


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje