Przejdź na stronę główną Interia.pl

Quiche lotaryński z boczkiem

Francuska klasyka najlepiej smakuje na ciepło, podana z sałatą skropioną sokiem z cytryny i oliwą.

Czas przyrządzenia: 60
Składniki dla: 4

Składniki

  • 20 dag mąki łyżeczka soli jajko 15 dag masła
  • Nadzienie: 6 plastrów wędzonego boczku łyżka syropu klonowego 5 jajek l szklanka 12% śmietany pół szklanki mleka półtłustego
  • l 15 dag tartego żółtego sera szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz

Przygotowanie

Mąkę wymieszaj z solą, posiekanym masłem oraz jajkiem. Składniki rozcieraj w palcach, aż powstanie drobna kruszonka. Następnie wlej mleko i zagnieć gładkie ciasto. Uformuj je w kulkę. Zawiń ją w folię i włóż na 20 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek nieco większy niż średnica formy. Wylep nim dno oraz boki. Wstaw do lodówki na 20 minut. Spód tarty nakłuj widelcem i przykryj folią aluminiową. Wsyp suchą fasolę i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 minut. Następnie usuń folię i obciążenie. Dopiecz, by tarta ładnie się zarumieniła.

Na patelni usmaż pokrojony w paseczki boczek. Gdy lekko się zrumieni, wlej syrop klonowy. W misce połącz jajka, śmietanę, ser i mleko. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie zmiksuj na jednolitą masę. Całość wlej na placek i posyp boczkiem. Piecz przez 40 minut, aż nadzienie stężeje.

31/2016 Na Żywo

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje