Reklama

Reklama

Pyzy, pierogi, kulebiaki

Wystarczy zagnieść ciasto, wypełnić ulubionym farszem i zlepić.

Gnocchi z sosem pomidorowym

Składniki na 4 porcje: 20 dag ziemniaków, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka suszonego oregano, 200 ml gęstego przecieru pomidorowego, kilka listków rukoli (można też dodać bazylię), 10 dag startej mozzarelli, sól, pieprz.

Reklama

Ziemniaki obrać, ugotować i utłuc. Zagnieść z mąką, przyprawami i taką ilością wody, jakiej trzeba do uzyskania miękkiego ciasta. Uformować wałeczki, pokroić na kawałki o długości 1 cm. Gotować w osolonym wrzątku przez 1-2 minuty.

Podgrzać przecier, doprawić solą i pieprzem. Polać gnocchi, udekorować rukolą, posypać startą mozzarellą.

Kluski z boczkiem w cebulce

Składniki na 4 porcje: 8-10 łyżek mąki, 1 jajko, 4-5 dużych ziemniaków, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 5 średnich cebul, 2-3 łyżki oleju, 15 dag boczku, 1 szklanka mleka, 200 ml śmietany 22% lub 30%, sól, pieprz, 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Odcedzić, wystudzić i obrać. Utłuc na gładkie piure lub zemleć w maszynce do mięsa. Wymieszać z mąką, mąką ziemniaczaną oraz połową mleka (dobrze jest przedtem lekko je podgrzać). Doprawić solą i pieprzem, odstawić.

Boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Odłożyć 3 łyżki skwarek, do pozostałego boczku dodać 1 posiekaną cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Odstawić, wystudzić. Cebulę z boczkiem osączyć z nadmiaru tłuszczu. Dodać ją do masy mączno-ziemniaczanej. Wbić jajko, dobrze wymieszać.

Formować kluski(okrągłe), gotować 5 minut. Odcedzić. Pozostałe cebule pokroić w krążki, zagotować z odłożonymi skwarkami, śmietaną i resztą mleka. Pozostawić na ogniu, aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć jarzynkę, a na niej kluski. Posypać natką.

Kulebiak z kurkami

Składniki na 4 porcje: Ciasto: 3 szklanki mąki, 5 łyżek margaryny, 1/2 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany, 1 jajko + 1 białko do posmarowania wierzchu, sól, pieprz. Farsz: 50 dag kurek, 30 dag pieczarek, 2 średnie cebule, 3 łyżki oleju, 6 łyżek tartej bułki, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz.

Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić niezbyt drobno. Cebulę obrać i posiekać, usmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać pokrojone grzyby, sól i pieprz. Dusić przez około 20 minut. Ostudzić. Dodać bułkę tartą oraz jajko, wymieszać.

Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić je na pół godziny do lodówki. Rozwałkować. Nałożyć wzdłuż ciasta nadzienie, zawinąć brzegi, nadając całości podłużny kształt. Posmarować roztrzepanym białkiem, piec około 30 minut w temperaturze 200°C


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje