Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pyszny obiad w godzinę

Młoda kapusta, marchewka, kalarepka, a może seler naciowy... Pamiętaj o warzywach!

Sznycle schabowe z kapustą

Składniki na 4-6 porcji: 70-90 dag schabu bez kości, 1 główka młodej kapusty, 2 puszki pomidorów bez skóry, 2 duże, świeże pomidory, 2 cebule, olej do smażenia, po 2 łyżki masła i mąki, sól, pieprz, ostra papryka.

Reklama

Kapustę umyć, oczyścić, poszatkować (razem z ładnymi ciemnymi liśćmi z wierzchu). Rozgrzać olej w dużym rondlu, zeszklić posiekaną cebulę. Dodać kapustę, podlać odrobiną wody i dusić, aż kapusta zacznie zmniejszać swoją objętość.

Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na plastry. Obsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju,zmniejszyć ogień, podlać wrzątkiem, przykryć i dusić ok. 20 minut do miękkości mięsa. Na koniec przyprawić solą i pieprzem, trzymać w cieple.

Pomidory pokroić, puszkowe wlać razem z sokiem do kapusty, dusić wszystko jeszcze 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem, papryką. Przygotować zasmażkę z masła i mąki, zagęścić potrawę, zagotować. Podawać ze sznyclami schabowymi.

Zupa z młodej kapusty

Składniki na 6 porcji: 1 młoda kapusta, 30 dag kiełbasy, 1,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego, 1 puszka pomidorów, 1 por, 2 marchewki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, szczypta kminku, olej do smażenia, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub gałązka świeżego.

Kapustę umyć, oczyścić, poszatkować. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, pora pokroić w cienkie plasterki, marchewkę pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki.

W dużym garnku rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać kiełbasę i chwilę smażyć razem. Dodać marchew, pora i kapustę, całość poddusić ok. 10 minut, następnie wlać bulion i pokrojone w kostkę pomidory z puszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać tymianek i kminek. Gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie, ok. 40 minut. Podawać ze świeżym wiejskim chlebem.

Sałatka z młodej kapusty

Składniki na 4-6 porcji: 1 główka młodej kapusty, 1 pęczek dymki, 1 pęczek kopru, 2 ogórki, 2 duże pomidory albo 15 dag pomidorków koktajlowych, sok z 1/2 cytryny, 1/3 szklanki oleju, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, cukier.

Kapustę umyć, oczyścić, poszatkować, przełożyć do miski, posolić. Przykryć np. talerzem, docisnąć i dodatkowo go obciążyć. Zostawić na ok. 20 minut, przepłukać z soli, osączyć.

Dymkę i koper posiekać, ogórki pokroić w plasterki, pomidory w cząstki. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Dodać sok z cytryny i olej, utrzeć na sos, doprawić pieprzem.

Kapustę połączyć z dymką, koprem, ogórkami, cząstkami pomidorów, zalać sosem, ewentualnie dodać szczyptę cukru, wymieszać.

Kalarepa a la gołąbki

Składniki na 6 porcji: 6 młodych kalarepek, 20 dag mielonego drobiowego mięsa, 1 torebka ryżu, po 1 łyżce koncentratu pomidorowego i musztardy, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, po 1 szklance bulionu i przecieru pomidorowego.

Kalarepki umyj (bardzo młodych nie trzeba obierać), zetnij wierzchy, wydrąż środki. Powstałe miseczki podgotuj 5 minut w osolonym wrzątku.

Ryż ugotuj, osącz. Wymieszaj z mięsem, roztartym ząbkiem czosnku, koncentratem i musztardą. Dopraw solą i pieprzem. Kalarepki nadziej farszem, przykryj czapeczkami, ustaw w naczyniu żaroodpornym. Podlej bulionem rozmieszanym z przecierem, dołóż ząbek czosnku, dopraw solą, pieprzem. Zapiekaj w temp. 180°C przez ok. 40 minut.


Dowiedz się więcej na temat: szybki obiad

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje