Reklama

Pyszności z Azji

Zupa Pho Bo z wołowiną i dymką

Składniki

  • 600 g wołowiny z kością (np. szpondru)
  • 150 g wołowej łopatki
  • 2 cebule
  • 5 małych cebulek dymek
  • pół główki czosnku
  • sól
  • 50 g korzenia imbiru
  • 50 ml sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 goździki
  • szczypta cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  •  pieprz  papryczka chili  garść kiełków fasoli mung  2 łyżki posiekanej mięty i kolendry  1 limonka  500 g makaronu ryżowego

1. Wołowinę z kością zalej zimną wodą. Wsyp 2 łyżeczki soli. Zagotuj, zbierz szum i zmniejsz gaz .

2. Cebulę, czosnek i imbir opal  na palniku kuchenki, delikatnie przypalając. Ostudź, obierz  ze skórki i dodaj do gotującego  się na wolnym ogniu wywaru.

3. Wlej sos rybny, dodaj cukier, ząbki czosnku, anyż, goździki, cynamon i pieprz. Przykryj  i gotuj minimum 2 godziny  (im dłużej, tym lepiej - zupa będzie miała głębszy smak).

4. Wyjmij mięso, a bulion przecedź przez sitko do drugiego garnka. Dodaj dymki (tylko białe części, szczypior posiekaj i odłóż).

Reklama

 5. Ugotuj makaron według instrukcji i rozłóż go do miseczek.

6. Pokrój w paski wołowinę bez kości i ułóż na makaronie,  a następnie wlej bulion.

7. Zupę podawaj skropioną sokiem z limonki, z posiekaną papryczką chili, kiełkami fasoli mung, szczypiorem i ziołami.

Sajgonki


Składniki

  • 200 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchew starta na tarce o drobnych oczkach
  • sól
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • posiekana natka, szczypiorek i mięta
  • 150 g ugotowanego makaronu sojowego
  • olej
  • 6 dużych grzybów mun
  • 1/2 łyżeczki tartego imbiru
  •  1 jajko  1 ząbek czosnku  papier ryżowy (150 g)

 1. Podsmaż na oleju posiekaną cebulę, marchew, imbir i czosnek. Dodaj mięso i smaż około 2 min. Wlej sos sojowy i rybny.

2. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Sparz grzyby mun, posiekaj. Dodaj mięso z warzywami, zioła i jajko.

3. Papier ryżowy włóż do ciepłej wody. Rozciągnij i na każdy płatek nałóż łyżkę nadzienia, zwiń ciasno. Sajgonki smaż na złoto.

Pad thai z kurczakiem, kiełkami i orzeszkami

Składniki

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 150 g tofu
  • 2 szalotki
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • 1 szklanka kiełków fasoli mung
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 40 ml sosu rybnego
  • szczypta chili
  • sól i pieprz
  • 1/3 pęczka świeżej kolendry i szczypiorku
  • sok z 1 cytryny
  • olej

 1. Wlej na głęboką patelnię 250 ml wody. Dodaj cukier, sos rybny oraz sól. Gotuj przez 5 minut, a następnie przelej do miski.

2. Na tej samej patelni rozgrzej  2 łyżki oleju. Podsmaż umytego, oczyszczonego z błonek i pokrojonego w paski kurczaka oraz posiekany czosnek i szalotki. 

3. Namocz przez 10 minut w wodzie makaron. Odcedź go i dodaj do kurczaka wraz z sosem  z miski. Dopraw chili i dodaj orzeszki, smaż przez kilka minut.

4. Pokrój w kostkę tofu i dodaj  do potrawy. Poczekaj 3 minuty,  a następnie wbij jajka, wymieszaj.

5. Umyj, osusz i dość grubo posiekaj kolendrę oraz szczypiorek.

6. Minutę przed końcem smażenia dorzuć kiełki fasoli. Dopraw  do smaku solą i pieprzem.

7. Przed podaniem posyp obficie potrawę kolendrą i szczypiorkiem oraz skrop sokiem z cytryny.

Thai pad z krewetkami

 Zamiast kurczaka i tofu możesz użyć krewetek. Skrop je sokiem z limonki kilka minut przed smażeniem. Doskonałym dodatkiem są też krótko obsmażane kiełki fasoli mung, które dodają potrawie chrupkości.

Tradycyjny tajski deser z ryżu i mango

Składniki

  • 2 duże dojrzałe mango
  • 300 g kleistego ryżu, np. do sushi
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miodu
  • ziarna białego sezamu lub posiekane orzeszki do posypania

1. Namocz ryż w zimnej wodzie na co najmniej 3 godziny. Potem odlej wodę, a ryż ułóż na czystej gazie w garnku do gotowania na parze. Podgrzewaj pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 min.

2. W garnuszku zagotuj mleko kokosowe z solą i miodem.

3. Ryż przełóż do miski, zalej mlekiem, wymieszaj i odstaw.

4. Cztery filiżanki wyłóż folią spożywczą, napełnij ryżem,  ubij, a następnie odwróć naczynie na talerzu do góry dnem.

5. Umyte, nieobrane mango przekrój na pół. Pokrój miąższ  w kostkę i wywróć skórkę na lewą stronę. Podawaj z ryżem posypanym sezamem lub orzeszkami.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy