Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pyszności z Azji

Sajgonki


Składniki

  • 200 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchew starta na tarce o drobnych oczkach
  • sól
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • posiekana natka, szczypiorek i mięta
  • 150 g ugotowanego makaronu sojowego
  • olej
  • 6 dużych grzybów mun
  • 1/2 łyżeczki tartego imbiru
  •  1 jajko  1 ząbek czosnku  papier ryżowy (150 g)

Reklama

 1. Podsmaż na oleju posiekaną cebulę, marchew, imbir i czosnek. Dodaj mięso i smaż około 2 min. Wlej sos sojowy i rybny.

2. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Sparz grzyby mun, posiekaj. Dodaj mięso z warzywami, zioła i jajko.

3. Papier ryżowy włóż do ciepłej wody. Rozciągnij i na każdy płatek nałóż łyżkę nadzienia, zwiń ciasno. Sajgonki smaż na złoto.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje