Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pyszności z Azji

Z podróży przywozimy nie tylko pamiątki, ale też nowe, ciekawe przepisy. To idealny moment, aby spróbować smacznych, orientalnych dań.

Zupa Pho Bo z wołowiną i dymką

Składniki

  • 600 g wołowiny z kością (np. szpondru)
  • 150 g wołowej łopatki
  • 2 cebule
  • 5 małych cebulek dymek
  • pół główki czosnku
  • sól
  • 50 g korzenia imbiru
  • 50 ml sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 goździki
  • szczypta cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  •  pieprz  papryczka chili  garść kiełków fasoli mung  2 łyżki posiekanej mięty i kolendry  1 limonka  500 g makaronu ryżowego

1. Wołowinę z kością zalej zimną wodą. Wsyp 2 łyżeczki soli. Zagotuj, zbierz szum i zmniejsz gaz .

Reklama

2. Cebulę, czosnek i imbir opal  na palniku kuchenki, delikatnie przypalając. Ostudź, obierz  ze skórki i dodaj do gotującego  się na wolnym ogniu wywaru.

3. Wlej sos rybny, dodaj cukier, ząbki czosnku, anyż, goździki, cynamon i pieprz. Przykryj  i gotuj minimum 2 godziny  (im dłużej, tym lepiej - zupa będzie miała głębszy smak).

4. Wyjmij mięso, a bulion przecedź przez sitko do drugiego garnka. Dodaj dymki (tylko białe części, szczypior posiekaj i odłóż).

 5. Ugotuj makaron według instrukcji i rozłóż go do miseczek.

6. Pokrój w paski wołowinę bez kości i ułóż na makaronie,  a następnie wlej bulion.

7. Zupę podawaj skropioną sokiem z limonki, z posiekaną papryczką chili, kiełkami fasoli mung, szczypiorem i ziołami.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje