Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pyszne serniki

Jedno z ulubionych ciast Polaków. Nowe przepisy na serniki.

Soczyście limonkowy w stylu sycykijskim

Składniki: 7,5 dag masła, 15 dag herbatników, 3 limonkiDD1 pomarańcza, 25 dag serka mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 20 dag białego cukru, 2 torebki cukru wanilinowego, 5 jajek, 3 dag mąki ziemniaczanej, 4 łyżki brązowego cukru, tłuszcz do posmarowania formy.

Reklama

Masło stopić, wystudzić. Herbatniki drobniutko pokruszyć, wymieszać z masłem. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Spód wylepić masą ciastkową, mocno dociskając dłonią. Wstawić na 30 minut do lodówki.

Limonki i pomarańczę sparzyć, wytrzeć do sucha. Z dwóch limonek i pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok i skórkę z cytrusów wymieszać ze zmielonym twarogiem, serkiem mascarpone, białym cukrem i cukrem wanilinowym. Utrzeć na gładko. Wbić jajka i wsypać mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszać. Rozsmarować na przygotowanym spodzie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60-70 minut. Wystudzić.

Ostatnią limonkę pokroić w plasterki. Brązowy cukier wymieszać z 75 ml wody, zagotować. Do syropu porcjami wkładać plasterki limonki. Gotować je po 1-2 minuty. Potem wyjąć, odsączyć z cukrowego syropu, wy-studzić. Udekorować nimi gotowy sernik. Ciasto skropić pozostałym syropem. 

W czekoladowe kropki

Składniki: 22,5 dag herbatników, 16 dag masła, 45 dag cukru, 15 dag śmietany kremówki, 10 jajek, 2 torebki cukru wanilinowego, szczypta soli, 2 kg mielonego twarogu, 6 dag mąki, skórka otarta z cytryny, 7,5 dag drobniutko posiekanej czekolady, np. deserowej, 2 łyżki cukru pudru, tłuszcz do posmarowania blachy.

Herbatniki drobniutko pokruszyć. Masło stopić, wymieszać z 20 dag cukru i okruszkami ciastek. Blachę o wymiarach 34x38 cm posmarować tłuszczem. Spód wylepić przygotowaną masą. Mocno docisnąć dłonią. Śmietanę ubić na sztywno, odstawić w chłodne miejsce.

Jajka wbić do dużej miski. Ubijać 5 minut. Podczas ubijania wsypać pozostały cukier, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, dodawać porcjami twaróg i mąkę. Masę serową delikatnie wymieszać z bitą śmietaną oraz kawałeczkami czekolady. Rozsmarować na spodzie z ciasteczek.

Formę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Po około 40 minutach pieczenia sernik warto przykryć kawałkiem pergaminu albo folii aluminiowej, aby wierzch się nie przypalił. Ciasto wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Pokroić na porcje. Serwować np. z bitą śmietaną, sosem malinowym.

Dowiedz się więcej na temat: sernik

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje