Reklama

Reklama

Pyszne drożdżowe

Znakomite przepisy na podwieczorek i nie tylko.

Rogaliki z powidłami

Czas przygotowania 80 minut.
Cena jednej sztuki 0,50 zł.

Reklama

Składniki na 25 sztuk:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany,
- 40 g drożdży,
- 4 łyżki cukru,
- pół kostki masła,
- łyżka cukru waniliowego,
- gęste powidła lub marmolada do nadzienia,
- jajko do posmarowania i cukier puder do posypania rogalików.

1. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier waniliowy i pokrojone masło. Siekamy nożem, aż powstaną grudki. Dodajemy zaczyn, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przenosimy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.

2. Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagniatamy, a następnie dzielimy na porcje i wałkujemy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka, które dzielimy na 6 lub 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta kładziemy po łyżce nadzienia i zwijamy do wierzchołka, formując rogaliki.

3. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. 4. Gdy podrosną, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC i pieczemy do zrumienienia. Posypujemy cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje