Reklama

Pyszne ciasto drożdżowe

Przygotowaliśmy dla was 3 rady, dzięki którym wasze ciasto drożdżowe zawsze się uda.

1. Przygotowany rozczyn drożdżowy pozostawiamy, przykryty ściereczką, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Kiedy tylko podwoi swoją objętość, łączymy go z pozostałymi składnikami i ponownie zagniatamy. Rozczyn przetrzymany dłużej może nadać ciastu niepożądany kwaśny zapach.

2. Aby ciasto drożdżowe było bardziej puszyste, doświadczone gospodynie doradzają użyć samych żółtek - białka nadają ciastu sztywność.

Ucierając jajka (a najlepiej same żółtka) ze szczyptą soli, sprawimy, że ciasto będzie smaczniejsze. Pamiętajmy, że dodatek szczypty soli poprawi też smak sernika.

Reklama

3. Ciasto drożdżowe będzie mieć cudną, apetyczną barwę, jeśli wzbogacimy go kilkoma łyżkami soku z marchwi (wyciśniętego, nie z kartonu).

Do ciasta zamiast mleka można wziąć kefir - ciasto będzie delikatniejsze i dłużej zachowa świeżość. Lekko czerstwy placek drożdżowy skropmy mlekiem i wstawmy na chwilę do nagrzanego piekarnika.

Zobacz również:

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: ciasto drożdżowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy