Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pyszne ciasta z czereśniami

W sezonie każdy może przygotować wyśmienite łakocie z czereśniami. Kto nie ma doświadczenia w ciastach, może zdecydować się na proste muffinki, które zawsze się udają, a kto w ogóle nie ma piekarnika - może przygotować sernik na zimno.

Muffinki z czereśniami  

Składniki:

Reklama

150 g gorzkiej czekolady

125 g masła

300 g cukru

Szczypta soli

3 jajka

200 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

12 łyżeczek wiśniówki

250 g mascarpone

250 g twarożku

12 czereśni z ogonkami

Wiórki czekoladowe

Czekoladę posiekać i stopić z masłem na małym ogniu, przełożyć do miski. Dodać 250 g cukru, opakowanie cukru waniliowego, sól, jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić za pomocą robota kuchennego.

Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, nałożyć ciasto. Piec w 175 st. C przez 20-25 minut. Gotowe muffinki ponakłuwać patyczkiem i skropić wiśniówką. Odstawić, aby ostygły. Mascarpone wyrobić z twarożkiem, 50 g cukru i cukrem waniliowym. Nakładać na muffinki, dekorować czereśniami i wiórkami czekoladowymi.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje