Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pyszna gruszka

Ze względu na swój „kobiecy” kształt zaliczana jest do afrodyzjaków. Ale to nie koniec jej możliwości!

Owoc ten wpływa pozytywnie na koncentrację i pobudza nasz mózg do wydajniejszego działania. Jest pyszny, warto serwować go nie tylko w daniach na słodko. Dodana do potraw mięsnych nadaje im lekkiego aromatu i słodkiego smaku. Z tego względu często staje się nadzieniem pieczonej kaczki, filetów z kurczaka, indyka lub karkówki. Gruszki rewelacyjnie sprawdzają się także w sałatkach oraz w zestawieniu z orzechami i serem pleśniowym typu gorgonzola czy roquefort. Zawinięte w szynkę parmeńską i polane sosem balsamicznym zamieniają się w wykwintną przekąskę.

Reklama

Ze względu na zawarty w nich potas wskazane są przy dolegliwościach związanych z sercem. Dodatkowo zawierają witaminy A, C, PP i z grupy B oraz związki mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo,a nawet jod. 

Z mięsem 

Filety z indyka umyj i osusz, po czym rozbij lekko tłuczkiem, posmaruj olejem, i natrzyj solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż mięso z obu stron. Gruszkę obierz i pokrój na ćwiartki, a ćwiartki na cienkie plasterki. Do naczynia żaroodpornego włóż mięso, połóż na wierzchu gruszki i obsyp serem pleśniowym. Na każdym kawałku mięsa połóż kilka listków świeżego rozmarynu. Piecz w wysokiej temperaturze do momentu aż ser się roztopi. Indyka podawaj z białym pieczywem i sałatką z pomidorów.

W makaronie 

Świderki albo kokardki ugotuj według instrukcji. Gruszki pokrój w drobną kostkę i karmelizuj na patelni, dodając miód i trochę tymianku. Przyprawą tą obsyp też pierś kurczaka pokrojoną w paseczki. Przysmaż mięso na oliwie, dodaj mascarpone, a po chwili makaron i wymieszaj. Podawaj z sosem z gruszek.

34/2016 Na żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje