Reklama

Puszysty sernik z brzoskwinią

Wyjątkowo pyszny.

Składniki

  • 25 dag mąki krupczatki
  • 5 dag masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka śmietany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Składniki Masa serowa

  • 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 20 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 8 jajek
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2-3 krople aromatu do ciast
  • masło i bułka tarta do formy
  • sól

1. Zimne masło posiekać z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, zwinąć w kulę, owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować, rozłożyć w tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką.

2. Spód ponakłuwać widelcem i wstawić na ok. 15 min do piekarnika nagrzanego do 180ºC, wystudzić. Brzoskwinie odcedzić, pokroić w kostkę, rozłożyć na upieczonym spodzie. Jajka umyć, żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywno z solą.

Reklama

3. Ser utrzeć mikserem na puch, dodając porcjami żółtka z cukrem, cukier waniliowy, roztopione i wystudzone masło, kaszę i aromat. Na koniec wymieszać z białkami. Masę serową wylać na spód z brzoskwiniami. Piec 60 min w 180ºC.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy