Reklama

Puszysty sernik cytrynowy

Pyszny, lekki sernik z cytrynową nutą idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej herbaty.

Składniki na spód

  • 20 dag herbatników owsianych
  • 5 dag masła

Składniki na masę serową

  • 75 dag twarogu sernikowego
  • 25 dag serka mascarpone
  • 6 jajek
  • 15 dag cukru
  • 1 budyń waniliowy lub cytrynowy
  • po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej
  • 1 cytryna
  • masło i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

1. Ciastka wrzucić do woreczka foliowego, rozgnieść tłuczkiem, wymieszać z roztopionym i przestudzonym masłem. Masę rozłożyć w natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy, docisnąć, wygładzić. Formę wstawić na 15 min do piekarnika nagrzanego do 160°C, wystudzić. 

2. Cytrynę umyć, wyszorować, sparzyć, skórkę otrzeć, sok wycisnąć. 

3. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodawać porcjami mąkę, budyń, twaróg i mascarpone. Na koniec połączyć z sokiem i skórką z cytryny. 

Reklama

4. Masę serową rozłożyć na podpieczonym spodzie, wyrównać. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 160°C. Piec do zrumienienia, ok. 1 i 1/2 godziny. Przed podaniem sernik należy dobrze schłodzić w lodówce. 

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy